Plaswekkervergelijker - Nieuws - Bedplassen kind - Oorzaken en oplossingen met de plaswekker

Bedplassen kind: Oorzaken en oplossingen met de plaswekker

Bedplassen bij kinderen is een veelvoorkomend probleem dat zowel ouders als kinderen stress kan bezorgen. Het is geruststellend om te weten dat bedplassen vrij vaak voorkomt en meestal vanzelf verbetert naarmate het kind ouder wordt. In deze tekst zullen we de prevalentie van bedplassen bij kinderen bespreken, de mogelijke oorzaken ervan verkennen en ons vooral richten op een effectieve oplossing, de plaswekker voor kinderen.

Bedplassen kind: Een veelvoorkomend probleem

Bedplassen kind, ook bekend als enuresis nocturna, verwijst naar het onvrijwillig urineren tijdens de slaap bij kinderen ouder dan 5 jaar. Het is geruststellend om te weten dat dit probleem vrij vaak voorkomt. Volgens schattingen treft bedplassen bij kinderen ongeveer 15% voor op 5-jarige leeftijd en neemt dit af tot ongeveer 5% op 10-jarige leeftijd. Ook komt bedplassen bij jongens vaker voor dan bij meiden.

Oorzaken van bedplassen kind

Hoewel bedplassen kind een normaal concept is voor veel kinderen, zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het probleem. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Late rijping van de blaas: Sommige kinderen ontwikkelen hun vermogen om ’s nachts urine op te houden later dan anderen. Dit is een natuurlijk proces dat met de tijd verbetert.
 • Diepe slaap: Kinderen die erg diep slapen, merken mogelijk niet op dat hun blaas vol is, wat kan leiden tot bedplassen.
 • Genetische aanleg: Bedplassen kan in sommige families vaker voorkomen, wat suggereert dat er een genetische component kan zijn.
 • Psychologische stress: Veranderingen in het leven van een kind, zoals verhuizen, scheiding van de ouders of de komst van een nieuw gezinslid, kunnen stress veroorzaken en bijdragen aan bedplassen.
 • Verstoringen in de productie van antidiuretisch hormoon (ADH): ADH reguleert de urineproductie ’s nachts. Sommige kinderen kunnen ’s nachts te veel urine produceren omdat ze niet genoeg ADH aanmaken.

De plaswekker voor kinderen: Een effectieve oplossing

Als ouder wil je natuurlijk graag weten hoe je een bedplassend kind kunt helpen. Een van de meest effectieve oplossingen voor bedplassen bij kinderen is het gebruik van een plaswekker.

Een plaswekker voor kinderen is een apparaat dat een geluidssignaal of trilling geeft zodra het merkt dat het kind begint te plassen. Het doel is om het kind te wekken voordat het bed nat wordt, zodat het naar het toilet kan gaan. Dit helpt het kind om bewust te worden van de behoefte om ’s nachts naar het toilet te gaan en kan hen uiteindelijk helpen om droog te blijven.

Kindvriendelijkheid van de plaswekker

Bij het kiezen van een plaswekker voor kinderen is het van cruciaal belang om rekening te houden met de kindvriendelijkheid ervan. Hier zijn enkele aspecten waar je op moet letten:

 • Comfortabel dragen: De plaswekker en de plasbroekjes moeten comfortabel zijn om te dragen tijdens het slapen. Het mag het kind niet hinderen of ongemak veroorzaken.
 • Aangenaam geluid of trilling: Het geluidssignaal of de trilling die de plaswekker activeert, moet mild en niet beangstigend zijn voor het kind.
 • Eenvoudig te bedienen: Zorg ervoor dat de plaswekker eenvoudig is te gebruiken, zelfs voor een kind. Dit omvat het eenvoudig kunnen aan- en uitzetten van het apparaat.
 • Motivatiebeloningen: Overweeg een plaswekker die motivatiebeloningen biedt, zoals stickers of punten voor elke droge nacht. Dit kan het kind stimuleren om actief deel te nemen aan het proces en gemotiveerd te blijven.

Motivatie en ondersteuning

Het gebruik van een plaswekker is vaak een effectieve stap om bedplassen  te verminderen of te elimineren, maar het is belangrijk om kinderen gemotiveerd te houden. Hier zijn enkele tips om dit te bereiken:

 • Positieve aanmoediging: Prijs en beloon jouw kind voor droge nachten en andere vormen van vooruitgang. Benadruk de mooie prestaties en moedig hen aan om door te gaan met de zindelijkheidstraining.
 • Geduld: Wees geduldig en begripvol. Bedplassen is meestal niet iets waar kinderen bewust controle over hebben, en schuldgevoelens kunnen het probleem verergeren.
 • Betrek het kind: Laat je kind betrokken zijn bij het proces van het gebruik van de plaswekker. Moedig hen aan om verantwoordelijk te zijn voor het activeren van de wekker en het naar het toilet gaan.
 • Praat openlijk: Houd open communicatielijnen met je kind. Moedig hen aan om hun gevoelens en zorgen te uiten en beantwoord hun vragen eerlijk en geruststellend.

In conclusie is bedplassen bij kinderen een veelvoorkomend probleem dat meestal vanzelf verbetert naarmate het kind ouder wordt. Het gebruik van een plaswekker voor kinderen kan een effectieve oplossing zijn, maar het is essentieel om een kindvriendelijk model te kiezen en het kind gemotiveerd en ondersteund te houden tijdens het proces. Met de juiste aanpak en geduld kunnen ouders en kinderen samenwerken om deze uitdaging aan te pakken en succesvol te overwinnen.