Enuresis nocturna

15% van de kinderen tussen de 3 en 14 jaar hebben last van bedplassen

Enuresis nocturna, beter bekend als nachtelijk bedplassen, is een veelvoorkomend medisch probleem bij zowel kinderen als volwassenen. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met kinderen, kunnen ook tieners en zelfs volwassenen er last van hebben. Het is belangrijk om te begrijpen dat enuresis nocturna meestal geen teken is van een ernstige medische aandoening, maar eerder een kwestie van ongecontroleerde blaasfunctie tijdens de slaap.

Wat is enuresis nocturna?

Enuresis nocturna verwijst naar het onvrijwillig legen van de blaas tijdens de nacht, wat resulteert in het natmaken van het bed. Dit kan af en toe gebeuren of regelmatig voorkomen, afhankelijk van de persoon. Er zijn twee hoofdtypen:

 1. Primaire enuresis nocturna: Dit treedt op bij kinderen die nog nooit droog hebben geslapen gedurende een significante periode. Het wordt meestal veroorzaakt door een vertraagde ontwikkeling van de controle over de blaas en de sluitspieren.

 2. Secundaire enuresis nocturna: Dit treedt op wanneer iemand, die eerder droog was tijdens de nacht, plotseling begint met bedplassen. Dit kan het gevolg zijn van stress, medische aandoeningen of andere onderliggende problemen.

Oorzaken van enuresis nocturna

Het begrijpen van de mogelijke oorzaken is essentieel om effectieve behandelingsstrategieën te kunnen kiezen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn onder andere:

 1. Genetische factoren: Enuresis nocturna kan vaak voorkomen in families, wat suggereert dat genetische aanleg een rol kan spelen.
 2. Vertraagde ontwikkeling van de blaas- en sluitspiercontrole: Bij kinderen kan het enige tijd duren voordat ze volledige controle over hun blaas hebben ontwikkeld.
 3. Stress en emotionele factoren: Emotionele stress, zoals veranderingen in het gezin, angst of spanning, kan nachtelijk bedplassen veroorzaken of verergeren.
 4. Urineweginfecties: Soms kan een urineweginfectie leiden tot enuresis nocturna, vooral bij jonge kinderen.
 5. Obstructieve slaapapneu: Bij sommige volwassenen en kinderen kan obstructieve slaapapneu nachtelijk bedplassen veroorzaken of verergeren.
 6. Andere medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals diabetes, kunnen enuresis nocturna veroorzaken.
Plaswekkervergelijker - Bedplassen - Enuresis Nocturna

Plaswekker merken vergeleken op

Algemeen

Gebruiksgemak

Prijs

Verschillende behandelingsopties

Gelukkig zijn er effectieve behandelingsopties beschikbaar voor enuresis nocturna. Een veelgebruikte aanpak is het gebruik van plaswekkers. Deze apparaten detecteren vocht in het bed en geven een geluidssignaal af om de persoon wakker te maken zodra er een natte plek wordt gedetecteerd. Dit helpt bij het conditioneren van de blaas om ’s nachts wakker te worden.

Daarnaast kunnen gedragsmatige therapieën en medicijnen in sommige gevallen ook worden overwogen, afhankelijk van de ernst en oorzaak van enuresis nocturna. Het is echter cruciaal om met een medische professional te overleggen om de beste aanpak voor elk individu te bepalen.

In conclusie is enuresis nocturna een veelvoorkomend probleem dat zowel kinderen als volwassenen treft. Het is belangrijk om te begrijpen dat het meestal geen teken is van een ernstige medische aandoening en dat er effectieve behandelingsopties beschikbaar zijn om mensen te helpen dit probleem te overwinnen en een goede nachtrust te bereiken. Raadpleeg altijd een arts of specialist voor een grondige evaluatie en behandeling.

Het belang van professioneel advies

Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat enuresis nocturna, hoewel niet altijd het gevolg van een ernstige medische aandoening, professionele aandacht vereist. Een arts of specialist kan helpen bij het beoordelen van de specifieke situatie van een persoon en de juiste behandelingsstrategie aanbevelen. Hier zijn enkele stappen die kunnen worden ondernomen om hiermee om te gaan:

 1. Raadpleeg een arts: De eerste stap is om een arts te raadplegen om de oorzaak van het bedplassen vast te stellen. De arts zal een grondige medische geschiedenis afnemen en mogelijk aanvullende tests uitvoeren om eventuele onderliggende problemen uit te sluiten.
 2. Gedragsveranderingen: Voor kinderen kan het nuttig zijn om positieve gedragsveranderingen te bevorderen, zoals regelmatig naar het toilet gaan voor het slapengaan, het beperken van vochtinname voor het slapengaan, en het vermijden van cafeïne en suikerhoudende dranken.
 3. Plaswekkers: Plaswekkers zijn vaak effectief bij de behandeling van enuresis nocturna, vooral bij kinderen. Deze apparaten kunnen helpen om een bewustzijn van de blaas te ontwikkelen en het kind te wekken zodra er een aandrang is om te plassen.
 4. Medicatie: In sommige gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven, zoals desmopressine, om de urineproductie ’s nachts te verminderen. Dit kan nuttig zijn bij ernstige gevallen of wanneer andere behandelingen niet effectief zijn.
 5. Psychologische ondersteuning: Voor sommige individuen kan enuresis nocturna het gevolg zijn van emotionele stress of angst. In dergelijke gevallen kan psychologische ondersteuning, zoals therapie, nuttig zijn.
 6. Geduld en begrip: Het is van het grootste belang om begripvol en geduldig te zijn bij het omgaan met enuresis nocturna, vooral bij kinderen. Het kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en ondersteuning kan dit probleem overwonnen worden.

Het is belangrijk om te onthouden dat enuresis nocturna meestal een tijdelijk probleem is en in veel gevallen vanzelf verdwijnt naarmate een kind ouder wordt. Voor volwassenen kan de oorzaak echter variëren en kan professionele hulp noodzakelijk zijn. De sleutel tot succesvolle behandeling is een individuele benadering, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften en omstandigheden van de persoon in kwestie.

Het doorbreken van de uitdagingen van enuresis nocturna vereist inzet, geduld en de juiste behandelingsopties. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen mensen van alle leeftijden dit probleem effectief aanpakken en genieten van een goede nachtrust en verbeterde levenskwaliteit. Raadpleeg altijd een medische professional voor advies en begeleiding op maat.

Het laatste nieuws