Plaswekkervergelijker - Blog - De plaswekker tegen bedplassen

De plaswekker tegen bedplassen

Bedplassen is een erg vervelend onderwerp waar men niet gemakkelijk over praat. Bedplassen heeft nog steeds een beetje een taboe sfeer waar zowel de ouders als het kind niet graag over praten. Wat veel mensen niet weten is dat dit een probleem is met een behoorlijke omvang, ruim 100.000 kinderen, ouder dan 5 jaar, in Nederland plassen nog meerdere keren per week in bed. De plaswekker tegen bedplassen is dan ook een goede oplossing.

De plaswekker tegen bedplassen

Als er over bedplassen wordt wordt gesproken, komt het fenomeen plaswekker ook geregeld ter sprake. Er zijn zeer uiteenlopende ervaringen te vinden over het gebruik van een plaswekker tegen bedplassen. Dit gaat van volledig droog in een paar nachten tijd tot wekenlang slapeloze nachten met een gefrustreerd kind. Omdat het een vervelend probleem is, en het voor iedereen anders werkt is het platform plaswekkervergelijker ontstaan.

De plaswekker tegen bedplassen is niet voor elk kind dat in bed plast altijd de juiste oplossing, er kunnen namelijk ook lichamelijke oorzaken ten grondslag liggen. Wanneer je kind ook overdag vaak in zijn broek plast is het advies eerst contact op te nemen met je huisarts. Vaak is er geen lichamelijke oorzaak maar slaapt je kindje juist te vast. De zogenoemde “hoge wekdrempel” zorgt ervoor dat het gevoel van een volle blaas niet op tijd herkend wordt door je kind, wat bedplassen als gevolg kan hebben.

De plaswekker is een wetenschappelijk bewezen methode die je kindje helpt om deze wekdrempel te verlagen.

De plaswekkermethode

Als je een plaswekker tegen bedplassen hebt aangeschaft is het probleem natuurlijk nog niet direct opgelost. De plaswekker is een hulpmiddel wat je in staat stelt het probleem bedplassen serieus aan te pakken. Hierbij is de hulp en ondersteuning van de ouders ook erg belangrijk, net als natuurlijk de motivatie van het kind. Er zijn diverse merken op de markt verkrijgbaar die hun eigen methoden hanteren. Een goed voorbeeld hiervan is Dryly die erg inspeelt op de positieve beleving van het kind.

De plaswekker geeft een alarm op het moment dat je kindje begint te plassen. Dit gebeurd door middel van sensorondergoed welke een signaal afgeeft zodra deze in aanraking komt met vocht. Zodra deze een signaal afgeeft gaat er een alarm af om je kindje te wekken. Doordat het kind wakker wordt en daardoor stopt met plassen in een reflex, kan je kindje naar de wc. Door consequent snel te reageren op het alarm ontwikkelt het kind een wekreflex op het gevoel van een volle blaas.

Een succesvolle en snelle training

Als je de plaswekkertraining snel en succesvol wilt kunnen doorstaan zijn de volgende aandachtspunten erg belangrijk:

Gebruik de plaswekker dagelijks

Het is van belang dat je de plaswekker tegen bedplassen consequent elke dag gebruikt. Je moet hierbij niet afwisselen tussen bijvoorbeeld je plaswekker en luiers. Het is de bedoeling dat we een wekreflex trainen en dat gaat niet lukken wanneer we gebruik maken van luiers. Als je toevallig al een vakantie tussendoor hebt gepland zou je dus ook eigenlijk de plaswekker mee moeten nemen.

Blijf gemotiveerd

Motivatie is een belangrijke factor tijdens de plaswekkermethode, dit geld zowel voor de ouders als voor het kindje. De eerste 2 weken zijn vaak het zwaarst om door komen, iedereen moet wennen aan het harde geluid. Daarnaast zijn de gebroken nachten pittig en wanneer je meerdere kinderen hebt bestaat ook de kans dat zij wakker worden van het alarm. Het is in het begin stadium voornamelijk erg vermoeiend als je kindje meerdere keren per nacht plast waardoor je ook meerdere keren per nacht wordt gewekt.

Blijf altijd positief

Het is belangrijk om je kindje te motiveren op welke manier dan ook. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden en afspraken maken over beloningen bij een aantal droge nachten bijvoorbeeld “avondeten kiezen” etc. Het beloningsmodel geeft je ook direct een handvat om de voortgang met je kindje te bespreken. Let op dat je dan ook altijd positief opbouwende feedback geeft, je kindje plast namelijk niet voor zijn/haar plezier in bed.

Stop niet te snel met trainen

Ben je er van bewust dat je niet te snel moet stoppen met de plaswekker. We snappen natuurlijk dat je erg blij bent als je kindje een week is droog gebleven maar dat betekent nog niet dat je kindje meteen zindelijk is. Wij adviseren dan ook om de plaswekker net zo lang te gebruiken, totdat je kindje minimaal 3 weken achter elkaar droog is gebleven. Gaat het daarna zonder plaswekker nog 2 weken goed? Dan is de training geslaagd!

Tot slot

Uit onderzoek en testen is gebleken dat gemotiveerde kinderen de training sneller succesvoller afronden. Met de plaswekkermethode is gemiddeld 78% binnen 3 maanden zindelijk en bij gemotiveerde kinderen is dit zelfs 90%! De nieuwkomer Dryly weet met zijn kindvriendelijke aanpak, de verbluffende resultaten van 92% binnen 6-8 weken te realiseren.