Allround test

Getest door de onafhankelijke plaswekkerspecialist

De beste allround plaswekkers

Dryly

Dryly plaswekker pakket

Rodger

Rodger Plaswekker - basisset

Urifoon Mickey

Urifoon Contessa

Resultaat

4.5/5
3.6/5
3.3/5
3.5/5
Betrouwbaarheid
4.3/5
4.6/5
3.5/5
4.3/5
Gebruiksvriendelijkheid
4/5
3.4/5
3.5/5
3.7/5
Modern
5/5
2.5/5
1.3/5
2.3/5
Motiverend voor kind
5/5
1.6/5
2.4/5
2.4/5
Inzicht in probleem
4.8/5
2/5
2.6/5
3.1/5
Prijs/kwaliteit verhouding
4.8/5
3.7/5
2.7/5
3.7/5

"Vier goede plaswekkers, maar er kan er maar één de beste zijn"

Over de plaswekkers

Dryly

De Dryly plaswekker is een nieuwe speler op de plaswekkermarkt. Je ziet meteen dat ze het op een frisse manier benaderen en wegblijven uit de medische hoek.

Rodger

De plaswekker van Rodger werkt met een eigen plasbroekje, een zender en een ontvanger. Zowel het volume als het alarmgeluid kan worden aangepast.

Urifoon Mickey

‘Mickey’ is een van de twee plaswekkersystemen van Urifoon. De Mickey plaswekker is bestemd voor kinderen die eenvoudig wakker worden door geluid.

Urifoon Contessa

De ‘Contessa’ plaswekker van Urifoon is voor kinderen die dieper slapen en minder snel wakker worden. Ook kan er een trilalarm op worden aangesloten.

Betrouwbaarheid

Voor het laten slagen van de plaswekkermethode is het belangrijk dat het systeem betrouwbaar is en altijd afgaat als er een ongelukje gebeurt. Omdat het kind door herhaling bepaalde signalen leert herkennen, moet het alarm telkens op hetzelfde moment afgaan.

Alle merken die wij hebben getest kwamen positief uit de test. 

Dryly

4.3/5

Voor jongens en meisjes zijn er verschillende modellen ondergoed. Wij hadden de boxershort voor jongens. Deze zat goed en heeft ook een mooi design.

Het systeem werkt goed en zit relatief eenvoudig in elkaar. Wij hebben een keer meegemaakt dat het alarm niet is afgegaan. In de ochtend bleek de zender los te zitten. Wij weten niet of het door ons, of door de zender komt.

De Dryly app is van enorme toegevoegde waarde. Als het alarm afgaat, ontvangen wij 10 seconden later ook een melding in de Dryly app.

Rodger

4.6/5

De pasvorm van het ondergoed is goed en zit strak om het lichaam heen. Door het ondergoed lopen twee draden waarmee de zender kan bepalen of er een ongelukje plaatsvindt. Omdat het ondergoed strak om het lichaam zit, weet je zeker dat urine wordt opgepikt.

De reactietijd van het alarm is meestal goed.

We geven het geen vijf sterren omdat wijzelf niet altijd wakker werden van het alarmgeluid omdat de kamer van ons zoontje op een andere verdieping zit.

Urifoon Mickey

3.5/5

Het ondergoed van Urifoon heeft geen fantastische pasvorm en lijkt wat klein te vallen. Dit kan leiden tot een vertraging in de reactie zodra er een ongelukje gebeut.

In onze test heeft de plaswekker van Urifoon het, op een paar late alarmen het prima gedaan. 

Een paar keer kwam de sensor los te zitten waardoor het hele systeem het niet meer deed. Dit is voor ons een andere belangrijke reden om geen vijf sterren te geven.

Urifoon Contessa

4.3/5

De Contessa plaswekker maakt gebruik van hetzelfde ondergoed. Het ondergoed zit niet helemaal strak waardoor het kan gebeuren dat urine pas later wordt gedetecteerd.

Wij merken dat het alarm van Contessa een stuk harder gaat dan de andere plaswekkers.

Door de optie om een trilkussen toe te voegen, verhoog je de kans om je kind wakker te krijgen. Erg handig bij een diepe slaper!

Gebruiksvriendelijkheid

Een goede gebruiksvriendelijkheid is zowel voor de ouder als voor het kind enorm belangrijk. Voor de ouder is het belangrijk dat het systeem logisch in elkaar zit, voldoende inzicht geeft en makkelijk in gebruik is. Voor het kind is een fijne gebruikerservaring van groot belang om geen frustratie op te bouwen bij het gebruik van de methode.

Waar alle merken op gebied van betrouwbaarheid goed scoren, merkten wij op gebied van gebruiksvriendelijkheid een groot verschil op. 

Dryly

4/5

Toen het starterspakket van Dryly werd geleverd waren we positiefverrast. We kregen er een beetje een ‘Coolblue’ gevoel van. In de doos zat een positief ontworpen handleiding, die ons goed bij de hand nam.

We hadden even een probleem met de installatie, maar dit was snel opgelost met behulp van de veelgestelde vragen op de website.

Het ondergoed kan op 60 graden worden gewassen. Dit is voor ons, en veel andere ouders, erg handig.

In een periode van twee weken hebben wij veel verbeteringen in de app voorbij zien komen. Het is duidelijk dat Dryly nog flink aan het ontwikkelen is en de installatie kan iets gebruiksvriendelijker verlopen. Zodra dit geregeld is, vonden wij de Dryly plaswekker wel enorm handig in gebruik.

Rodger

3.4/5

Toen we het startpakket ontvingen, voelde het geheel wat ouderwets aan. De handleiding is prima en alles was redelijk eenvoudig op te zetten.

De installatie van de ontvanger verliep eenvoudig zonder tegenslag.

Het broekje heeft ruw klittenband dat schrammen op de huid kan veroorzaken en niet heel aangenaam in gebruik is. Het zorgt er wel voor dat de zender absoluut niet los kan komen te zitten, maar het is zeker niet comfortabel voor je kind.

Onze kleine vond het handig dat er meerdere soorten alarmen kunnen worden geselecteerd.

Hoewel Rodger erg goed scoorde in onze betrouwbaarheidstest, viel het ons een beetje tegen op gebied van gebruiksvriendelijkheid.

Urifoon Mickey

3.5/5

Het Mickey startpakket van Urifoon geeft hetzelfde ouderwetse gevoel als het pakket van Rodger. 

De installatie is vanzelfsprekend en de dunne zender is fijn in gebruik.

Wij vonden het erg vervelend dat het ondergoed niet warmer dan 40 graden Celsius gewassen mag worden. Vooral bij ondergoed waar veel in wordt geplast, is 60 graden voor veel ouders de norm!

Voor het kind is het systeem prima te volgen, maar voelt het gebruik erg ‘medisch’ aan waardoor dit ons kind geen fijn gevoel gaf.

Al met al is het in onze ervaring een erg praktisch-ingestoken product zonder veel comfort voor de gebruiker.

Urifoon Contessa

3.7/5

Een groot deel van de feedback voor de Urifoon Mickey plaswekker geldt ook voor de Contessa.

We hadden onze zender per ongeluk in de wasmachine gedaan en een nieuwe besteld in de webshop. Het lukte ons maar niet de nieuwe zender aan de ontvanger de koppelen. Nadat we contact met de klantenservice op hadden genomen, bleek dat er meerdere versies van de zender worden verkocht die niet compatibel zijn. Niet zo gebruiksvriendelijk, als er iets kapot gaat dus.

Het aansluiten van het optionele tril-element was daarentegen wel erg eenvoudig!

Los van het probleem met de zender hadden wij een prima ervaring en was alles vrij makkelijk in gebruik.

Modern

Met alle ontwikkelingen die deze digitale periode met zich meebrengt zijn er grote verschillen tussen aanbieders van plaswekkers.

Verschillen zijn te zien in de technologie die in de plaswekkers gebruikt worden.

Dryly

5/5

Dryly heeft hier een voordeel, omdat ze recentelijk op de markt zijn gekomen. Zo hebben ze hun plaswekker met hedendaagse technologie kunnen bouwen.

Het belangrijkste onderdeel is wel dat de plaswekker met het internet is verbonden waardoor alles direct in je Dryly app wordt weergegeven. Mocht je dus geen internet hebben, wordt de Dryly plaswekker dus wel lastig in gebruik.

Naast het technologische aspect, heeft Dryly vanaf een ‘entertainment’ aspect flinke slagen gemaakt.

De pandabeer is een schot in de roos. Doordat je in de app punten verdient aan de hand van je therapietrouw (niet de uitkomst), heb je alle handvatten om je kind te motiveren met bedplassen aan de slag te gaan.

Rodger

2.5/5

Het werd ons al snel duidelijk dat Rodger een goed product heeft ontwikkeld. Het bedrijf achter Rodger bestaat al een lange tijd, maar het voelt alsof dit systeem al lange tijd niet meer is geïnnoveerd.

Het gebruik van stickers als beloning is in een tijd van TikTok, Instagram en YouTube erg ouderwets. Ons kindje was in de tests welwillend om met stickervellen aan de slag te gaan, maar het werd snel duidelijk dat het weinig indruk achterliet en aansloot bij de medische uitstraling van de plaswekkers van Rodger.

Het ontwerp van het ondergoed zag er dan wel weer modern uit en zal bij veel kinderen zeker in de smaak vallen! In dat opzicht zijn de broekjes dus wel erg mee, maar is het proces minder aanmoedigend dan bij Dryly.

Urifoon Mikey

1.3/5

De mate van moderniteit van Urifoon is sterk te vergelijken met die van Rodger. Ook Urifoon maakt gebruik van relatief oude technologie waardoor er weinig inzicht ontstaat in het bedplasgedrag van het kind.

Het meegeleverde plasdagboek is een met de hand getekend papier en het ondergoed is blauw (M) en groen (V). Ook hier lijkt het tijd voor een ‘update’ en wellicht meer kleurkeuzes.

Ons kindje is het roerend met ons eens dat het allemaal wel wat moderner mag. Daarbij meegenomen dat de technologie in het product wat ouderwets is, concluderen wij dat hier nog veel valt te winnen!

Urifoon Contessa

2.3/5

Wij merken dat de Contessa wat uitgebreider is in vergelijking met zijn kleinere plaswekker-broertje Mickey.

Zo zit er op de ontvanger van de Contessa een ’touchscreen’ knop waarmee het alarm uit kan worden gezet. Dit geeft het een wat moderner gevoel.

Het feit dat het plaswekkersysteem kan worden uitgebreid met een trilelement is een fijne gedachte als je kind toch wat dieper slaapt dan van te voren gedacht!

Al met al viel het een beetje tegen hoe vierkant en ouderwets de Contessa plaswekker er uit zag.

 

Motiverend voor kind

De sleutel voor het succesvol toepassen van de plaswekkermethode ligt bij de motivatie van het kind! Als een kind niet gemotiveerd is om zijn of haar probleem aan te pakken, is het een hopeloze missie!

De plaswekkermerken hebben allemaal hun eigen aanpak om het kind mee te nemen in hun avontuur.

Dryly

5/5

Vanaf de eerste keer dat wij op de website van Dryly kwamen, wisten wij dat dit onderdeel wel goed zat.

Voor onze kleine was Wizzu de pandabeer juist iets om trots op te zijn. Dit is natuurlijk precies hoe je een negatief probleem wil verhelpen.

Voor kinderen die al wat ouder zijn, heeft Dryly wat neutraler ondergoed gemaakt wat minder ‘kinderachtig’ overkomt. Ook de ontvanger hoeft niet per se in de beer te zitten. Deze heeft voetjes en staat net zo makkelijk los op het nachtkastje.

Rodger

1.6/5

Bij het openen van het startpakket is er geen speciale aandacht voor de ervaring van het kind. We zien wel een illustratie van een mannetje in de vorm van een onderbroek, maar die lijkt geen grote rol te spelen in het proces.

Het ondergoed is erg neutraal en wekt niet bepaald de indruk dat het iets is waar het kind trots op kan zijn.

Zoals we al hebben opgemerkt lijkt Rodger een hele praktische en medische invalshoek te hebben waar weinig aandacht wordt besteed aan de ervaring van het kind. Vandaar kunnen we de Rodger plaswekker dan ook geen hoge beoordeling geven op dit gebied.

Urifoon Mickey

2.4/5

Toen wij de zending van Urifoon ontvingen en de doos opende, werd ons kindje erg enthousiast. In het pakket zat een boek, en ons kindje houdt enorm van lezen. We merkten dat dit enorm hielp met de acceptatie.

Toen het met de hand getekende plasdagboek tevoorschijn kwam daalde het enthousiasme een beetje omdat het er wat kinderachtig uitzag voor ons kindje van 7 jaar.

Hoewel het concept van Urifoon erg ouderwets aanvoelt, maakt het boek veel goed voor ons kindje en wist dit hem wel te motiveren.

Urifoon Contessa

2.4/5

In het startpakket van de Contessa plaswekker zat voor een groot deel hetzelfde als in het systeem van de Mickey plaswekker.

Het plasbroekje is beschikbaar in één kleur per geslacht. Voor de jongens is er een blauwe boxershort. De meisjes krijgen een gifgroene hipster-slip.

Waar Rodger bewust voor een neutraal ontwerp is gegaan, lijkt het ondergoed van Urifoon een tegenovergesteld effect te hebben. Bij Rodger zijn de drukknoopjes afgedekt waar deze bij Urifoon zichtbaar zijn. Voor ons kind voelde het aan als iets medisch, wat je natuurlijk probeert te vermijden.

Inzicht in probleem

Een belangrijk aspect van de plaswekkermethode is dat ouders weten of ze wel of geen progressie maken. Om als ouder je kind goed te kunnen ondersteunen is het daarbij erg belangrijk dat ze wakker worden zodra er een ongelukje gebeurt!

De merken hebben hier verschillende methodes voor. Wij hebben zelf gemerkt dat het erg per kind afhangt welke methode werkt.

Dryly

4.4/5

Bij de beoordeling op dit onderwerp hadden wij een interessante discussie. Geeft de Dryly app meer inzicht omdat het automatisch bij wordt gehouden?

Op het niveau van droge nachten en ongelukjes is het vooral eenvoudig dat je het niet los bij hoeft te houden. Een detailniveau dieper zagen wij een paar grote voordelen.

Wij als ouders hadden ineens een veel beter beeld op welke tijden onze kleine nou precies een ongelukje had. Als we om 3 uur ’s nachts wakker werden, vergaten wij met de andere methodes vaak om het tijdstip op te schrijven.

Ook het feit dat de trend netjes in een grafiek wordt gevisualiseerd is echt heel fijn werken.

Rodger

2/5

Rodger levert bij het startpakket een stickervel en een plasdagboek geprint op A4. Hierin kan worden bijgehouden of het kind wel of niet in bed heeft geplast. Er worden 72 stickers meegeleverd wat voldoende zou moeten zijn om het proces te doorlopen.

Het plasdagboek lijkt voornamelijk gericht te zijn op het ‘sticker geef moment’ en niet zozeer op het vastleggen van gedrag.

Omdat de zender en ontvanger gebruikmaken van oudere technologie, wordt hier ook niets automatisch in vastgelegd.

Samenvattend is er amper aandacht om informatie vast te leggen om door de ouders te analyseren. Ook geeft de Rodger plaswekker een huisarts of urotherapeut weinig kennis over het gedrag van het kind.

Urifoon Mickey

2.6/5

Net als bij Rodger wordt bij het startpakket een stickervel en een plaskalender geleverd. De plaskalender is een geprint papier met daarop 24 dagen waarop je per dag een plasincident op kan schrijven.

Het overkwam ons kindje in het begin nog wel eens dat hij in het begin van de avond en nét voor het wakker worden in bed plaste. Omdat de meegeleverde plaskalender te weinig ruimte gaf, hebben we er een van een andere site gedownload.

Omdat de zender de momenten van bedplassen niet vastlegt, proberen we dit zelf zo precies mogelijk te doen. Maar als je om 4 uur ’s nachts het bed van je kind aan het verschonen bent, kan het noteren van het tijdstip nog wel eens vergeten worden.

Urifoon Contessa

3.1/5

Net als bij de Mickey plaswekker kregen we een stickervel en een plaskalender meegeleverd.

Een belangrijk voordeel van de Contessa vonden wij dat het geluid een stuk harder is. Bij de Mickey gebeurde het nog wel eens dat we niet wakker werden van het geluid. Met de Contessa ben je een stuk zekerder dat je wakker wordt!

Ook de Contessa plaswekker houdt niet bij op welke momenten er in bed wordt geplast. Zo ben je aangewezen op het betere gokwerk.

Prijs/kwaliteit verhouding

Wellicht het belangrijkste onderwerp van deze allround plaswekker vergelijking. Niet iedereen heeft behoefte aan het meest uitgebreide pakket voor de duurste prijs. Wij hebben gekeken of de balans tussen prijs en functionaliteiten goed is. Om de vergelijking eerlijk te houden, nemen wij alle prijzen en functionaliteiten van alle plaswekkers in overweging.

Dryly

5/5

De Dryly plaswekker is te koop in drie verschillende pakketten. De goedkoopste en middelste pakketten liggen rond de prijs van Rodger en Urifoon.

Als je ziet dat daar een knuffelbeer, matrasbeschermer en een app bij wordt geleverd, raken wij erg onder de indruk.

Naast de plaswekker zelf zit er ook een onderscheidende factor in de openingstijden. De Dryly klantenservice is tot 18:00 aanwezig is. Toch fijn dat je na het werk nog contact op kan nemen voor je vragen.

Rodger

3.7/5

Wij hebben dit product in de middelste categorie geplaatst. Het is een product dat relatief weinig functionaliteiten heeft, maar wel doet wat het moet doen.

Het grootste pluspunt is dat het systeem duidelijk is en doet wat het moet doen.

Een nadeel is dat het systeem voor kinderen niet per se motiverend is en nogal medisch overkomt. Ook het gebrek aan inzicht vonden wij lastig.

De prijs ligt naar onze smaak wat aan de hoge kant voor wat het biedt, maar we kunnen er zeker mee leven!

Urifoon Mickey

2.7/5

Als je de Mickey plaswekker koopt, weet je dat je een heel erg betrouwbaar systeem krijgt dat geen fratsen heeft.

Hoewel dat ook wat waard is, vinden we het systeem toch wel een beetje aan de dure kant in vergelijking met de concurrenten.

Je zou verwachten dat de prijs in balans is met de ‘basic’ functionaliteiten, maar het startpakket is duurder dan dat van Rodger.

Het is voor ons lastig te begrijpen waar dit vandaan komt en daarom is de prijs/kwaliteit verhouding in onze ogen niet gerechtvaardigd.

Urifoon Contessa

3.6/5

De Contessa plaswekker is erg interessant omdat je het als ‘premium’ keuze kan zien.

Door de mogelijkheid het plaswekkersysteem uit te breiden met een trilelement, kan je meerdere kanten op.

Ook het hardere geluid dat het kan produceren is in sommige situaties zeker van toegevoegde waarde. Iets waar de andere plaswekkers niet aan kunnen tippen.

Voor de prijs (inclusief trilelement) is het wel aan de dure kant voor wat je krijgt. Vooral als je de vergelijking maakt met de Rodger of Dryly plaswekker.

Allround: wat is de beste plaswekker?

Voor de allround categorie hebben we een zo goed mogelijke balans gemaakt tussen het gebruiksgemak, ervaring voor het kind en de prijs-kwaliteitsverhouding.

Betrouwbaarheid

De plaswekker wordt al een flinke tijd verkocht, en dit zien wij ook terug in de betrouwbaarheid. Het viel ons op dat alle producten betrouwbaar zijn en in lijn werken met de wetenschappelijk onderbouwde plaswekkermethode.

Omdat er hier alleen maar plaswekkers worden verkocht die door Nederlandse bedrijven worden geproduceerd, zijn er geen problemen op gebied van kwaliteit. Hollandse degelijkheid maakt hier het verschil!

Gebruiksvriendelijksheid

Omdat de basis van het systeem erg eenvoudig in elkaar zit, hebben wij ook hier ervaren dat de gebruiksvriendelijkheid overal OK is. Bij de Contessa plaswekker van Urifoon hadden we wel wat problemen met de zender, maar verder was het allemaal logisch. Overal geldt hetzelfde principe: je zet een zender vast op een speciaal plasbroekje en er gaat een alarm af als je in bed plast. De Dryly plaswekker moet worden aangesloten op het wifinetwerk, wat het iets lastiger maakt. De app en de leuk ontworpen handleiding zorgen er dan wel weer voor dat Dryly als beste uit de bus komt.

Modern

Hoewel de plaswekkermethode al ruim 100 jaar bestaat, betekent het niet dat we geen moderne producten mogen verwachten. We hebben alle merken en producten langs de moderne lat gelegd en zijn tot interessante conclusies gekomen. Zowel de plaswekker van Rodger als de twee plaswekkersystemen van Urifoon voelden niet helemaal ‘van deze tijd’. Je merkt dan ook dat een nieuwkomer op de markt zoals Dryly er meteen uitspringt.

Motiverend voor kind

Zowel Rodger en Urifoon hebben een goede plaswekker. Op het gebied van motivatie en het doorbreken van taboes laat Dryly ze ver achter zich. Door de zachte knuffelbeer, het leuke ondergoed en het spelelement in de app, is Dryly de duidelijke winnaar.

Inzicht in probleem

Als je iets aan wil pakken is het belangrijk dat je weet hoe je er voor staat. Zo merk je eenvoudig of het wel of niet goed gaat met het toepassen van de plaswekkermethode.

Rodger en Urifoon werken beide met een papieren plaskalender. Bij de plaskalender van Urifoon is er de mogelijkheid om tijdstippen te noteren wanneer er in bed wordt geplast. Dit is in principe goed, maar dan moet je er wel aan denken terwijl je het bed van je kleine aan het verschonen bent om 3 uur ’s nachts! Dryly maakt hier wederom het verschil in door het automatisch bij te houden.

Prijs/kwaliteit verhouding

Plaswekkers worden in de wereld aangeboden voor meerdere prijsklassen. In Nederland zijn ze overal ongeveer even duur. Een plaswekkerpakket met 3/4 broekjes, kost tussen de 140 en 180 euro. Door het bijleveren van een knuffelbeer, een app en klantenservice tot 18:00 is Dryly een verdiende winnaar.

Alle plaswekkers hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding. Afhankelijk van de wens van jou en je kind kan je een beslissing maken tussen een meer medische of speelse plaswekker.

Dryly plaswekker pakket
4.7/5

Dryly is een nieuwkomer op de markt en bestaat sinds 2019. De prijs is bovengemiddeld maar dit maken zijn prestaties meer dan goed, wij zijn erg onder de indruk!

Rodger Plaswekker - basisset
3.6/5

Wij hadden hoge verwachtingen van deze set. Rodger bestaat al een lange tijd en we hoopten dat terug te zien in de betrouwbaarheid!

3.5/5

Deze plaswekker heeft extra volume en kan worden aangeschaft met een trilelement. Het idee is goed, maar hoe was de uitvoering?

Waar koop je een van de plaswekkers?

Wij hebben bij Plaswekkervergelijker verschillende plaswekkers getest. Heb je jouw keuze kunnen maken met behulp van onze beoordelingen? Via de onderstaande links kan je de gewenste plaswekker bestellen: